00Days00Hrs00Mins00Secs
Sep 18 2019
September 18, 2019

Visual Storytelling Workshop door Market Photo Workshop South Africa

  • 17.00-20.00

Visual Storytelling Workshop door Market Photo Workshop South Africa
18 & 19 september 2019, 17:00 – 20:00 uur
CEC | OSCAM | Bijlmerdreef 1289 |

Wil jij meer dan 500 likes? Wil jij de wereld laten weten wat jij ziet? Wat er om jou heen gebeurt en wie je bent maar door meer dan een mooie selfie?

Op 18 en 19 september geven de trainers van Market voor het eerst in Nederland hun workshop over Visual Storytelling. De afgelopen 30 jaar trainde het Zuid-Afrikaanse Market Photo Workshop duizenden jongeren. Het instituut leidde inmiddels wereldberoemde fotografen zoals Zanele Muholi en Jodi Bieber op. Tijdens deze twee avonden krijg je tips en tricks over het maken van ijzersterke journalistieke en documentaire fotografie, die de gemiddelde instagram post overstijgt.

Workshop
Dialogue Vintage Photography organiseert ter gelegenheid van het eerste Vintage
Fotografie evenement in Amsterdam een tweedaagse fotografieworkshop voor jongeren tussen de 15 en 23 jaar uit de Bijlmer in samenwerking met het Zuid-Afrikaanse Market Photo Workshop. Tijdens deze workshop worden de deelnemers uitgedaagd over hun eigen leven en omgeving na te denken en om in hun eigen visuele taal hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het documenteren van de eigen ervaringen staat centraal. Aansluitend zal er op 21 september tijdens Dialogue Vintage Photography een kleine tentoonstelling te zien zijn met de resultaten van de workshop.

Market Photo Workshop
Market Photo Workshop werd in de laatste jaren van de apartheid door de Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt (1930 – 2018) opgericht om fotografie voor iedereen toegankelijk te maken. In een tijd waarin de bewegingsvrijheid van de zwarte bevolking aan banden was gelegd, begon hij een fotovakschool voor zwarte Zuid-Afrikanen om hun ervaringen in beeld vast te leggen. In de afgelopen dertig jaar, na de afschaffing van de apartheid, is de opleiding gegroeid en aangepast, maar met behoud van de radicale geest en idealen van sociale rechtvaardigheid. Inmiddels is Market Photo Workshop uitgegroeid tot een veelzijdig opleidingsinstituut en cultureel platform van internationale betekenis, waar
studenten uit heel Afrika naartoe komen. Het instituut begeleidt en steunt toekomstige fotografen bij hun carrière en brengt hen onverminderd de idealen bij van de sociale fotografie.

Dialogue Vintage Photography
De workshops van Market zijn onderdeel van Dialogue Vintage Photography, een nieuw fotografiefestival in het Cultureel Educatief Centrum. Hier wordt naast een beurs voor vintage fotografie in een dynamisch randprogramma de ontwikkeling van fotografie belicht. In artist talks, workshops en lezingen wordt bediscussieerd hoe fotografie een kentering heeft gemaakt. Van een medium dat alleen gebruikt werd door professionele portrettisten voor de bovenlaag in de samenleving, is fotografie iets geworden van en voor iedereen. Met de intrede van de smartphone kan iedereen een (mooie) foto maken en hebben selfies de betekenis van het portret definitief veranderd. De wereld wordt vastgelegd vanuit een divers perspectief, iets wat in de vroegste fotografie verre van het geval was.

Dialogue weerspiegelt deze radicale verandering door naast een podium te bieden aan vintage fotografie uit alle windstreken, in samenwerking met The Market Photo Workshop workshops te organiseren voor jongeren uit de buurt en met de tentoonstelling Woza Sisi, van Market alumnus Dahlia Maubane. Niet alleen de relatie met The Market Photo Workshop is toepasselijk, ook het alternatieve perspectief op het voor ons alledaagse leven in Zuid-Afrika dat Maubane documenteert en voor het eerst in Nederland te zien is, past bij de insteek van Dialogue.

Praktische informatie
De workshop wordt gegeven in het Engels
Kosten zijn 10,- per persoon, inclusief 2 fotoprints van 30 x 40 cm
Tijdens de workshop maak je de foto’s met de camera van je eigen mobiele telefoon
Max. 20 deelnemers
Aanmelden kan via info@dialoguevintagephotography.com