Woza Sisi Exhibition Opening 18.00 – 22.00 You’re invited

Dahlia Maubane

Woza Sisi

Curator: Flip Bool

In haar eerste Europese solotentoonstelling belicht de Zuid-Afrikaanse fotografe Dahlia Maubane (1988) het leven en werk van kapsters in haar land van herkomst.

Maubane laat in haar werk zien hoe zichtbaarheid op straat cruciaal is voor kapsters. Ze werken niet in luxe ingerichte kapsalons zoals wij die kennen, maar vaak in de open ruimte of ietwat bouwvallige hoeken en gaten van de stad. In plaats van chique uithangborden of neonreclames prijzen ze hun vakkundigheid aan op borden met foto’s die vaak fors zijn verbleekt. Het is een kunst op zich om potentiële klanten langs de openbare weg te lokken: "Woza Sisi!, Woza zobona!, Woza Nice!". (In isiZulu: Kom Zuster, kom kijken, wordt Miss Charming)

Door jarenlang de bijzondere haarcultuur en het werk van kapsters in steden zoals Johannesburg, Mahikeng en Maputo te fotograferen, speelt Maubane in op een historisch fenomeen; straathandel kent in Zuid-Afrika een interessante en beladen geschiedenis. Om verschillende redenen was dit fenomeen een doorn in het oog van het Apartheidsregime. Straatverkopers werden systematisch gearresteerd en hun koopwaar in beslag genomen of vernietigd. Pas in de nadagen van de Apartheid begon de straathandel midden jaren tachtig weer een alledaags verschijnsel te worden.

In de beginfase van haar project portretteerde Maubane vooral de vrouwen en hun uiterlijk. Haar meer recente werken uit het Woza Sisi-project richten zich vooral op de stedelijke omgeving waarin de kapsters proberen hun hoofd economisch boven water te houden.

De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij Market Photo Workshop (Johannesburg), het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.